1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Έχουμε 4 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τέχνη για Παιδιά

Παιδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιστορίας Τέχνης

«Ταξίδι στις εποχές της τέχνης!»

Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών Δημοτικού με την τέχνη ώστε να εξοικειωθούν μαζί της με ένα ζωντανό και βιωματικό τρόπο προσέγγισης της ιστορίας, του κλίματος και της ατμόσφαιρας άλλων εποχών εμπλουτίζοντας τις ζωές τους με όλα τα δώρα της. Θα γίνει επισκόπηση των καλλιτεχνικών ρευμάτων που κυριάρχησαν σε ένα ευρύ φάσμα της Ιστορίας της Τέχνης, από την Αναγέννηση μέχρι και τον 20ό αιώνα. Η παρουσίαση έργων από τους χώρους της γλυπτικής, ζωγραφικής αρχιτεκτονικής με βάση τα τεχνοτροπικά τους χαρακτηριστικά, την αισθητική τους, όπως και η ένταξή τους στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους θα αποτελούν επιδιώξεις των μαθημάτων.

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην τέχνη είναι μεγάλης και ζωτικής σημασίας, τόσο για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, όσο και για την αισθητική τους καλλιέργεια. Όλες οι εκφάνσεις της τέχνης είναι οι πιο σταθεροί και πιστοί συνοδοιπόροι των παιδιών καθώς μεγαλώνουν και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους μέσα από αυτό το χαρούμενο και πολύχρωμο καλειδοσκόπιο, μέσα από το παιχνίδι, την τέχνη και την αγάπη. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας τους με την Ιστορία της Τέχνης, θα τεθούν οι βάσεις για μια ζωντανή σχέση που μπορεί διαρκέσει όλη τους την ζωή.

Η Ιστορία της Τέχνης είναι ο κλάδος των ανθρωπιστικών σπουδών που εστιάζει στην καταγραφή και ερμηνεία, την ένταξη στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, κάθε δημιουργίας εικαστικής τέχνης. Κατά μια έννοια η Ιστορία της Τέχνης μελετά τις οπτικοποιημένες ιδέες και συναισθήματα, την αισθητική και την επικοινωνία του καλλιτέχνη που τους δίνει μορφή μέσω της δημιουργικής διαδικασίας της τέχνης.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να αγγίξουν και να νιώσουν τον παλμό αλλοτινών εποχών, να ζήσουν για λίγο στο παρελθόν, το οποίο μπορεί με επιτυχία και πρωτότυπη προσέγγιση (αρωγή μουσικής, φωτογραφικού υλικού, ταινιών ή ντοκυμαντέρ εποχής, αισθητηριακή αφύπνιση μέσω ανασύστασης φαγητών, κηπουρική με αφορμή λουλούδια και φυτά από έργα κ.ά.) να αναστηθεί και να ζωντανέψει.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα η σχέση των παιδιών με την τέχνη θα είναι βιωματική: Μέσα από το προσεκτικά σχεδιασμένο και στοχευμένο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να ανακαλύψουν την ομορφιά και την αλήθεια της τέχνης και μέσω της διαθεματικότητας, καθώς οι συναντήσεις θα είναι εμπλουτισμένες με στοιχεία από την Αρχαιολογία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία κλπ., οι μαθητές να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα.

Ο ρόλος της τέχνης στην εξέλιξη των παιδιών είναι καίριας σημασίας. Η οπτική ευαισθησία, η παρατηρητικότητα, η ενσυναίσθηση, η διαχείριση προβλημάτων, η επαφή με το συναίσθημα, η αυτοεκτίμηση, η ιστορική γνώση, η αισθητική καλλιέργεια, η αφομοίωση και εκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι μόνο λίγα από τα οφέλη της επαφής των παιδιών μαζί της.

Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών την αποκρυπτογράφηση των έργων θα είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με άλλα σεμινάρια ή προγράμματα μουσείων και λοιπών ιδρυμάτων. Τα παιδιά αγαπούν την ανακάλυψη και αποκωδικοποίηση των συμβόλων με την σωστή καθοδήγηση, διότι τους δίνεται η ευκαιρία με έναν διασκεδαστικό τρόπο που τους θυμίζει παιχνίδι, να ξετυλίξουν το νήμα της ιστορίας που κάθε ένα έργο θέλει να τους αφηγηθεί. Μέσα από τη ζωντανή, διαδραστική συμμετοχή των μαθητών, οι πίνακες, τα γλυπτά τα κτίρια θα αφηγηθούν την ιστορία τους. Αυτός είναι ο ουσιαστικός στόχος του προγράμματος: Να αναστηθούν οι ιστορίες της τέχνης, να ζωντανέψει μέσα στην φαντασία των παιδιών παλαιότερες εποχές και οι κοινωνίες τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές θα μπορούν να ζωγραφίσουν/ πλάσουν δικά τους έργα, να κάνουν κατασκευές και άλλες βιωματικές δραστηριότητες, ώστε να αφομοιώσουν καλύτερα την ατμόσφαιρα και την αισθητική της εποχής αποκτώντας πολυαισθητηριακές εμπειρίες.

Η τέχνη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, δεν είναι κάτι το αδιάφορο, ελιτίστικο ή δυσνόητο, είναι κάτι που αφορά όλους μας. Η τέχνη πάνω και πέρα από όλα είναι αλήθεια και μνήμη, δημιουργεί έναν ιερό, καθαρό χώρο μέσα μας. Μπορεί να είναι ένας καθρέφτης μέσα στον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Μπορεί να είναι μια επιστολή που μας φέρνει νέα από εμάς. Φτάνει να ξέρουμε πως να ανοίξουμε τον φάκελο, πως να κοιτάξουμε για να δούμε πραγματικά. Οι ιστορίες της τέχνης, πρέπει να μοιράζονται και να κοινωνούνται.

Η τέχνη έχει ιστορίες να μας πει, πολλές, αν όχι όλες, μας αφορούν ή θα μας αφορούν σε κάποια από τις περιόδους της ζωής μας, όσο διευρύνεται το υπαρξιακό μας πεδίο. Όσο νωρίτερα στη ζωή μας βάλουμε την τέχνη, τόσο μεγαλύτερη βοήθεια θα έχουμε σε πολλά και παράλληλα επίπεδα.

Ας ξεκινήσει το ταξίδι!

Δρ. Μαρία Αθανασέκου

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Πέμπτη απόγευμα 16:30-17:30

Διαβάστε το ετήσιο αναλυτικό πρόγραμμα

ΡΕΟΝ Θέατρο

ΡΕΟΝ Θέατροreon
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks